Dobrá správa pre európske včelárstvo

Výbor pre poľnohospodárstvo Európskeho parlamentu prijal v utorok 23. januára 2018 takmer jednomyseľne správu „Vyhliadky a výzvy pre včelársky sektor EÚ“, ktorej predkladateľom bol maďarský europoslanec Norbert Erdős. Prijatie správy by sa mohlo stať míľnikom k lepšej budúcnosti včelárstva a hmyzích opeľovačov.

Medzi hlavné ciele Európskeho parlamentu bude patriť boj proti falšovaniu medu, ktoré značne znevýhodňuje európskych včelárov na globálnom trhu. Takisto chcú zlepšiť označovanie, propagáciu a informovanosť spotrebiteľov medu a žiadať Európsku komisiu o lepšiu kontrolu dovozu na hraniciach EÚ.

Správa tiež vyzýva Komisiu, aby zabezpečila, že med a iné včelie produkty budú považované za „citlivé komodity“ a mali by byť vylúčené z dohôd o voľnom obchode.

Správa vyzýva na zvýšenú finančnú podporu odvetvia včelárstva, najmä posilnením výskumu a vzdelávania, ako aj 50% navýšením príspevku EÚ pre národné včelárske programy. Správa tiež požaduje prísnejšie pravidlá na registráciu prípravkov na ochranu rastlín.

Pridaj komentár