Účinnosť EKOPOLU

Účinnosť liečiva Ekopol.

Od minulého roku sa na Slovensku začal používať prípravok proti klieštikovi s názvom Ekopol (Экопол). Tento prípravok sa veľmi rýchle začal používať po celom Slovensku. Vyrába sa v Moskve (Rusko). Podľa zloženia prípravku sú účinnými látkami éterické oleje z paliny, koriandru, mentolu a tymiánu. Nasiaknuté sú v doštičkách, ktoré sa vyrábajú z borovicového dreva. Použitie je identické ako sa používa na Slovensku už dlhšiu dobu Gabon PF 90 s účinnou látkou fluvalinát.
Tento prípravok je zaradený medzi registrovanými a povolenými veterinárnymi prípravkami pre včelu medonosnú v SR. Tu je link:

Ja som sa rozhodol, že otestujem účinnosť tohto prípravku proti klieštikovi. Pozorovania som robil dva roky, 2016 5 včelstiev a r. 2017 10 včelstiev. Výsledky sú v tabuľkách.

image

V r. 2016 bol ekopol vložený do úľov 14. septembra a bolo zaznačené množstvo plodu. Potom sa v určitých intervaloch počítal spad klieštika až do 18. októbra. Čiže prípravok bol v úli 34 dní. Podľa návodu môže byť v úli 3 – 30 dní. Po tejto dobe bol spočítaný spad klieštika počas obdobia použitia ekopolu v úli. Na 34 deň som použil avartin, spad klieštika bol 2,4 ks priemerne na včelstvo. A potom bola v bezplodovom období použitá kyselina šťaveľová sublimačnou metódou a padol zo všetkých 5-tich včelstiev jeden klieštik.

image

V r. 2017 prebiehal ten istý test na počte 10 včelstiev. Po 41 dňoch bol použitý Avartin 12. 10. 2017 a aerosol s účinnou látkou amitraz 24. 11. 2017. Po avartine spadlo priemerne 2,1 kleištika/včelstvo a po aerosole nebol spad klieštika. Celkovo bolo klieštika menej ako v r 2016.

Účinnosť prípravku proti klieštikovi bola v r. 2016 99,23 % a v r. 2017 96,81 %. Na biologický prípravok je to vysoká účinnosť proti klieštikovi včeliemu.

Neuvádzam žiadny záver. Radím ho ako ďalší z možných prípravkov proti varroa destructor. V rôznych oblastiach môže mať rôznu účinnosť a tiež doba použitia môže byť rôzna. Aj keď sa radí medzi ekologické prípravky, žiaden prípravok proti klieštikovi by nemal byť v úli min. dva týždne pred vytáčaním medu. Môže ovplyvniť senzoriku medu.

Jaroslav Gasper

2 názory na “Účinnosť EKOPOLU