Príhovor predsedu AVS Petra Haraga

Vážení kolegovia včelári,

Napriek osobnému záväzku, že Vás zo zimného spánku už viac budiť nebudem, nemôžem tento sľub, daný samému sebe, dodržať. Tento krok nevychádza z ročných období, kde zimné obdobie má v našich zemepisných šírkach rozpätie od decembra do marca v každom roku, ale Vaše trvá približne desať rokov. Aj ja som mal obdobie nevedomosti, ale to skončilo v polovici novembra v roku 2015. Odvtedy až do dnešného dňa využívam každú chvíľu voľného času, aby som hľadal cesty, ktoré dokážu zastaviť to okrádanie prevažnej väčšiny včelárov na Slovensku.

Existujú medzi nami čestní ľudia, ktorí vo svojich krokoch zvolili cestu odhaľovania bezbrehého šafárenia s podpornými prostriedkami, určenými pre celú včelársku verejnosť. Tieto prostriedky v malej miere udržujú radových včelárov v presvedčení, že na viac nie je a tento sebaklam umožňuje malej skupine nezaslúžene ťažiť zo svojich funkcií.

Všetky pokusy vo forme písomne uplatnených otázok stroskotali na odpovediach typu: “ Je to Vaše občianske združenie, urobte si tam poriadok sami”. A adresáti otázok neboli občania našej prírodou prekrásnej republiky, ale Generálna prokuratúra SR, vyšetrujúce orgány PZ MV SR, Úrad vlády SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktoré po inštančnom posune v súčinnosti s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou nezistili pochybenia, ktoré v korešpondencii boli zrozumiteľne popísané. A oni sa ale skutočne stali, ibaže technológia zametania pod koberec neobišla ani tento segment plný marazmu v hospodárení.

Našli sa jednotlivci, ktorí sa spojili na ceste za nápravou krívd a založili nové občianske združenie, ktoré v tomto texte nie  je potrebné predstavovať. Aj ja som bývalý člen najväčšej organizácie, a práve preto, že som mlčal až do vyššie spomenutého dňa, som sa ako predseda jednej zo základných organizácií OZ SZV taktiež podieľal na neporiadku, ktorý pretrváva dodnes (podotýkam, že bez osobného prospechu), prijal som vlastné rozhodnutie odísť, keď všetky pokusy o zmenu zlyhali.

Aká je však doterajšia moja skúsenosť? Bez výpočtu mojich stretnutí s radovými včelármi, korešpondencie s tými, o ktorých som si myslel, že aj oni vidia nedostatky, na ktoré som poukazoval, dostalo sa mi hodnotenie rozbíjača, akoby mojim jediným cieľom boli primitívne snahy o vlastný prospech.

Nuž zotrvajte vo Vašom presvedčení, mám však jednu prosbu. V stavovskej organizácii SZV si hovorte podľa stanov “priateľ”. Ale neoslovujte tak tých, ktorí tam už nie sú a sú organizovaní v Spolku včelárov Slovenska či Asociácii včelárov Slovenska a tiež včelárov neorganizovaných. Vy všetci totiž parazitujete na týchto skupinách, ktoré počítajú celkom 17,5% z počtu 17 871 včelárov evidovaných v Centrálnom registri včelstiev, ktorý spravuje Ústav včelárstva v Liptovskom Hrádku. A že Vy to nespôsobujete, ale Váš VV SZV? Máte na tom leví podiel, lebo práve Vy im platíte za každé včelstvo cca 0,75 € a Vy ste si ich zvolili. A vy sa ich nepýtate, kam tie peniaze v objeme cca 160 tis. € každoročne idú. Ani Vami zvolení kontrolóri nevedia pomenovať ten neporiadok v narábaní s finančnými prostriedkami a mlčia nevediac, že ako kontrolóri SZV majú výsostné právo dávať do súladu protipoložky presunu finančných zdrojov zo SZV do OZ Združenie slovenská včela. Zabúdajú možno z nevedomosti a možno zámerne, že OZ SZV je matka a OZ ZSV je dcéra, a preto im nemôže stáť pri výkone kontroly nejaká trojica karikatúrne zvolených kontrolórov, ktorí absolútne nerozumejú účtovníctvu a správe majetku.

A teraz konkrétne kolegovia!

Váš výkonný výbor SZV po prezlečení pracovného odevu (ak vôbec), ušitého za peniaze všetkých včelárov a pri zotrvaní na tej istej stoličke ako členovia orgánu Združenie Slovenská Včela, pripravuje podklady pre vydanie “ Rozhodnutia o schválení žiadosti a vyplatenie pomoci…”. Do žiadosti ako monopolný žiadateľ zapíše návrhy podpory pre svojich členov do výšky, ako hovorí príslušné Nariadenie vlády SR č. 107/2014 Z.z. a zároveň, ako im ostalo zdrojov po míňaní na ťažko pochopiteľné aktivity s pochybným prospešným výsledkom. A všetkým, ktorí sú nečlenovia, lepšie povedané tým, ktorí im neprispievajú na osobný prospech krátia 20% oproti Vám priznanej výške. Čo na to poviete priatelia, pardon – paraziti? Poproste svojich známych, ktorí majú pravidelný odber časopisu pre českých včelárov, s názvom “Včelárství”, aby Vám požičali ten výtlačok, v ktorom predsedkyňa ČSV (Český zväz včelařú) Machová (to isté čo Gál u nás) odpovedá neorganizovanému včelárovi na jeho otázku, že výplata podpory nie je podmienená členstvom v akejkoľvek včelárskej organizácii, dokonca ani jej krátenie. Ak sa pre nedostatok finančných zdrojov musí ten ktorý titul krátiť, potom každému rovnako.

Tretí rok evidujeme tento postup porušujúci právo občana, lebo je donucovaním pre vstup do organizácie a iba jednej!

Koľko zákonných noriem ste porušili? Aspoň naznačím:

  • diskriminácia,
  • slobodný prístup k informáciám,
  • zatajovanie príjmov z verejných zdrojov,
  • pre mnohé tituly možno verejné obstarávanie,
  • správa majetku,
  • zneužitie právomoci verejného činiteľa (po vydaní súhlasu rezortným orgánom),
  • výkon kontroly, a to generálne ako vnútorná tak aj vonkajšia.

Vedia o tomto “vzorovom” konaní aj na mieste kontroly z pozície Európskej komisie? Neveríte vážení kolegovia zo SZV? Potom si preštudujte:

  • “Rozhodnutie PPA…” zo dňa 02.10.2017 číslo: 700/1963/2017 – R2017
  • “Rozhodnutie PPA…” zo dňa 05.10.2017 číslo: 700/2595/2017 – R2017

a bude Vám moje budenie zo spánku odôvodnené.

Tento príspevok, plný otázok, by mohol mať z toho, čo viem z vlastných skúseností a sprostredkovane, aj otázku takéhoto znenia:

Pán premiér!

Máte vo svojej Vláde SR, ktorej ste premiér ministrom aj ministra bez kresla? Je to predseda OZ SZV v jednej osobe a predseda ZO Združenia Slovenská Včela?

Rezort pôdohospodárstva aj so svojimi vnútornými štruktúrami sa nám totiž javí vo vzťahu k týmto dvom organizačným štruktúram formálne, iba ako partnerský orgán a nie ako nadriadený.

Je skutočne nad čím sa zamyslieť.

Peter Harag

predseda OZ AVS

(Asociácia včelárov Slovenska)

 

 

 

Pridaj komentár