O more včelieho plodu trochu inak

Dodržiavaniu pravidiel by mala výrazne pomôcť aj Regionálna veterinárna a potravinová správa v Leviciach tým, že bude sankčne postihovať neporiadnych včelárov.

REGIÓN. V nedávnej minulosti bol uverejnený článok o more včelieho plodu (Po rokoch sa opäť objavil mor včelieho plodu, MY Týždeň na Pohroní, 5. 9. 2017 – pozn. red.), ktorý sa k nám po rokoch vrátil a objavil sa v obci Kmeťovce. Príčinou všetkého sú kočujúci včelári z oblasti Žarnovica, Nová Baňa a Žiar nad Hronom.

Samotná problematika v oblasti chovu včiel nie je taká jednoduchá, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Aj toto odvetvie zasiahla demokracia a mnohí kočujúci včelári si ju vysvetľujú po svojom. V honbe za ziskom a plnými úľmi medu ignorujú všetky písané aj nepísané pravidlá. Tým písaným je kočovný poriadok, ktorý vydala Štátna veterinárna a potravinová správa SR vo februári 2017 a v ktorom je jasne definované, za akých podmienok a pravidiel môže včelár so včelstvami kočovať. Keby boli dotyční kočujúci včelári len tretinu z týchto pravidiel dodržali, k danej situácii by nedošlo. Lebo už v začiatkoch ich kočovania by zasiahli asistenti úradných veterinárnych lekárov, ktorí majú právo vykonávať prehliadky aj u kočujúcich včelárov a kontrolovať všetky doklady a náležitosti s tým spojené.

Mám obavy, že ohnisko moru včelieho plodu, ktoré bolo potvrdené v obci Kmeťovce, nebude posledné v Levickom okrese. Pretože uvedení kočujúci včelári včelstvá už v skorej jari presúvali v obciach Devičany, Kmeťovce, Drženice k porastom repky ozimnej. Neskôr, v máji do Podlužian na znášku z agáta, potom sa vybrali do Ladzian (okres Krupina) na gaštan jedlý, aby sa neskôr v júli vrátili do obce Kmeťovce, kde prisunuli svoje kočovné vozy k porastom slnečnice.

Po upozornení miestnej včelárky som začal konať a urobil som prehliadky včelstiev kočujúcich včelárov, pri ktorých som u jedného z nich zistil, že má včelstvá napadnuté morom včelieho plodu. O všetkom som Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu Levice. Nasledovala prehliadka včelstiev u domácich včelárov v Kmeťovciach a u dvoch z nich sa potvrdilo, že ich včelstvá sa nakazili morom včelieho plodu od kočujúcich včelárov. Následne boli odobraté vzorky na potvrdenie výskytu ochorenia, ktoré pracovisko ŠVPÚ v Dolnom Kubíne potvrdilo.

Keď sa vrátim k tým nepísaným pravidlám, ktoré sú už dnes aj písané, v minulosti sa nestávalo, že kočujúci včelári prišli do iného regiónu a ignorovali domácich včelárov. Bola slušnosť a dokonca aj povinnosť, ohlásiť sa u domácich včelárov, čím neraz vznikli aj priateľstvá na celý život. Dnes sa už medzi členmi vytratila úcta a rešpekt, preto sa stalo to, čo v Kmeťovciach. Ešte nás čaká veľa roboty, aby sme tie dobré mravy medzi včelárov vrátili. Dodržiavaniu pravidiel by mala výrazne pomôcť aj RVPS v Leviciach tým, že bude sankčne postihovať neporiadnych včelárov. Zatiaľ je prísľub, že kočujúci včelári, ktorí rozšírili mor včelieho plodu v našom okrese, nedostanú súhlas v budúcich sezónach na prísun včelstiev do nášho regiónu.

JÁN MAZÚCH, asistent úradného veterinárneho lekára, predseda ZO Asociácie včelárov Slovenska v Bátovciach

Spracoval úrad RPPK

P r i e v i d z a